Je bent jong en je wilt wat. Je eerste droomhuis….

Je bent jong en je wilt wat. Je eerste droomhuis….

Goed nieuws? Als jonge woningkoper betaal je geen overdrachtsbelasting meer!

Gevonden op toplocatie; 65m2 opgeknapt woonoppervlakte op 50m2 grond. Volgens de makelaar met “een zonnige stadstuin”, onze starters zien een binnenplaats van 3 bij 2 meter. De makelaar spreekt over “de keuken is van een compact formaat”, op de plattegrond; een pijpenla van minder dan1,5 meter breedte. De ruime zolder…….. 4 bij 4 meter met een “stahoogte” van 1,15 meter! De verkoop tekst gaat verder met “beide slaapkamers zijn ruim uitgevoerd”, deze zijn echter haast te klein om aan de actuele minimale bouweisen te voldoen.

Maar wat kost het bouwen van zo’n huis. De grond 1,5 ton en ook de aannemer vraagt de hoofdprijs; 1,5 ton. De nieuwbouwprijs komt inclusief wat bouwrente en tegenvallers op maximaal 3,5 ton vrij op naam. Als starters dit seriematig zelf zouden bouwen komen ze op maximaal 2,5 ton aan totale kosten.

Drieënhalve ton bedraagt de vraagprijs voor deze seriematig gebouwde woning uit 1889, die niet voldoet aan de actuele minimale bouweisen en de eisen van onze starters. De makelaar doet het slim. Immers we willen toch allemaal de hoofdprijs voor ons oude gedateerde woninkje? Hij verpakt het met een goede babbel en wat sfeer foto’s van vaasjes en bloemstukjes en denkt aan de krapte op de markt. En nu starters geen overdrachtsbelasting meer betalen hebben die ook wat meer te verbrassen, dus wellicht doen die zelfs ook nog mee.

Maar onze starters spelen met vuur. Huren is haast goedkoper: de hypotheek bedraagt minimaal 1500 euro per maand. En wat als de prijzen nu eens 10% zakken. Onze starters komen met een restschuld te zitten. Je bent jong en wat wil je? Dadelijk je huis moeten verkopen en blijven zitten met restschuld?

Jérôme Brands

Deze column was eerder te lezen in de Goudse Post (www.goudsepost.nl)

Bouwkundig advies bij de aankoop van je woning? Ik help je graag! Neem contact met me op

Meer bouwbabbels? Hier vindt je ze.